OZNACZENIE BIAŁKA

Próby jakościowe Wszystkie próby co do białka wykonywa się z moczem przesączonym przez zwykłą bibułę, a więc z moczem przejrzystym. W codziennej praktyce lekarskiej nie uwzględnia się tego, że w moczu zawierającym białko znajduje się obok albuminy także globulina. Dla uniknięcia pomyłek poleca się w każdym przypadku wykonywać kilka prób. Próba gotowania a polega na tym, że białko ścina się podczas gotowania w roztworze obojętnym oraz słabokwaśnym. Próbę wykonywa się w ten sposób, że w probówce ogrzewa się do wrzenia tylko górną warstwę przejrzystego płynu. Jeżeli mocz zawiera białko, warstwa ta mętnieje, w przeciwieństwie do dolnej warstwy; która pozostaje przejrzysta. Prócz białka podczas gotowania moczu o odczynie słabo kwaśnym oraz obojętnym mogą strącić się równocześnie fosforany i węglany. Dla rozstrzygnięcia, co wywołało zmętnienie, dodaje się do moczu kroplami 10% wodny roztwór kwasu octowego lodowatego (acidum aceticum glaciale). Fosforany i węglany rozpuszczają się, natomiast zmętnienie zależne od białka nie znika lub nawet zwiększa się. Dodawać kwas octowy trzeba ostrożnie, ponieważ białko w nadmiarze kwasu także się rozpuszcza. prze- chodząc w rozpuszczalny białczan kwaśny, – acidalbuminę. Jeżeli odczyn moczu jest zasadowy, wtedy dla strącenia białka trzeba czasami dodać dużo rozcieńczonego kwasu octowego a nawet jedną lub kilka kropli kwasu octowego stężonego (acidum aceticum qiaciale), w przeciwnym bowiem razie białko pozostaje w roztworze w postaci białczanu zasadowego (alkalialbuminy ): DLa uniknięcia ujemnego wyniku pomimo dużej nawet ilości białka w moczu nie należy do moczu zasadowego dodawać nadmiaru kwasu octowego jeszcze przed gotowaniem moczu. [hasła pokrewne: stopnie uszkodzenia słuchu, dentysta od dziąseł, przychodnia na andersa ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: dentysta od dziąseł przychodnia na andersa stopnie uszkodzenia słuchu