Próba Bodeckera

Próba Bodeckera z kwasem octowym i żelazocyankiem potasowym (z tzw. solą żółtą) wykrywa białko w rozcieńczeniu 1 : 50.000. Do kilku ml 2010 kwasu octowego dodaje się kilka kropli 100/0 wodnego roztworu żelazocyanku potasu i wlewa ostrożnie mocz wzdłuż ściany probówki. W razie obecności białka powstaje na granicy obu płynów białawy pierścień. Peptony i nukleoalbum, nadają również pierścień, peptonowy jednak pierścień rozpuszcza się podczas ogrzewania, nukleoalbumina zaś strąca się po dodaniu do moczu kilku kropli stężonego kwasu octowego i nie rozpuszcza się w jego nadmiarze. Próba z kwasem sulfosalicynowym jest najczulsza, gdyż wykrywa białko w rozcieńczeniu 1 : 66.000. 10 ml moczu zadaje się 5-10 kroplami 20010 wodnego roztworu kwasu sulfosalicylowego. Jeżeli mocz zawiera mało białka, to powstaje opalescencja, w przypadkach zaś znaczniejszego białkomoczu – pierścień, . Próba wypada dodatnio także w obecności peptonów i kwasu moczowego. Różnicowanie opiera się na zasadach wyżej przytoczonych,
Ilościowe oznaczanie białka w moczu. Metody wagowej pomimo że jest naj dokładniejsza, nie stosuje się u łoża chorych jako zbyt złożonej dla celów praktycznych. Obecnie w klinikach stosuje się metodę Roberts-Stolnikowa, zmienioną przez Brandberga. Sami chorzy stosują metodę Esbacha, która jako mniej dokładna. przeważnie wyszła z użycia w zakładach leczniczych. Metoda Roberts-Stolnikow-Brandberga opiera, się na tym, że mocz zawierający 0,0033010 białka daje w próbie Hellera. pierścień po upływie 1/2-3 minut. Im więcej w moczu białka, tym szybciej powstaje pierścień. Oznaczając to rozcieńczenie moczu, w którym próba wypada dodatnio po 3 minutach, łatwo, drogą prostego obliczenia oznaczyć odsetkową ilość w nim białka. By ułatwić sobie oznaczanie białka tą metodą, poprzednio można zbadać mocz metodą Lenharz-Erich Meyera. W tej metodzie białko ścina się przez gotowanie a w godzinę potem oznacza się wielkość słupka białkowego. Mocz zawiera przeszło 20 pro mille białka, jeżeli słupek ściętego białka, w probówce odpowiada objętości moczu. Mocz zawiera średnio 10 promille białka, jeżeli słupek ściętego białka w probówce wynosi połowę objętości moczu. Mocz zawiera średnio 5 pro mille białka, jeżeli słupek ściętego białka. w probówce wynosi 1/3 objętości moczu. Mocz zawiera średnio 2,5 pro mille białka, jeżeli słupek ściętego białka w probówce wynosi 1/4 objętości moczu .. Mocz zawiera średnio 1 pro mille białka, jeżeli słupek ściętego białka w probówce wynosi 1/10 objętości moczu. Mocz zawiera średnio 0,5 pro mille białka, jeżeli osad białkowy znaj-: duje się tylko na dnie probówki. [patrz też: stomatolog płock, Stomatolog Kraków, stomatolog poznań ]

Tags: , ,

Comments are closed.